Co dělat, když vám exekutor zabavil věc, kterou neměl?

Návštěva exekutora je velmi stresující situace a silný nápor na nervy. Potkat však může mnoho z nás, ať už z pozice dlužníka, nebo osoby, která s dlužníkem sdílí společnou domácnost. A protože někteří exekutoři nejednají v souladu se zákonem, může se stát, že vám do soupisu zapíše věc, na kterou nemají právo. Co dělat v tomto případě? A na jaké věci se vztahuje imunita vůči zabavení?

Pokud jste v kůži dlužníka, je nutno zmínit, že exekutor by vás neměl zaskočit. Respektive, pokud si pravidelně přebíráte poštu, tak víte, že je na vás exekuce uvalena a v případě neplacení je opravdu nutné přejít k zabavování majetku. Jestli je ale dlužníkem váš druh, spolubydlící nebo plnoleté dítě, nemusíte o ničem vědět. Pak přichází nepříjemné překvapení.

 

Při mobiliární exekuci – tedy v situaci, kdy přichází na řadu zabavení vašeho hmotného majetku – smí být podle zákona zabaveny pouze věci, které patří dlužníkovi. Praxe ale mluví jinak. Exekutor občas šlápne vedle a do exekutorského zápisu zahrne i to, co nemá. Hlavně se to děje v případě, kdy ostatní členové domácnosti nejsou doma, nebo nemáte k dispozici fakturu se jménem.

Jak postupovat v případě, že exekutor zabavil cizí věc?

 

  1. Nejlepší je, pokud vlastník dané věci může ihned na místě dokázat, že předmět nepatří dlužníkovi. To se dá udělat pomocí faktur, dodacích nebo záručních listů. Obyčejná účtenka bohužel ve většině případů nestačí, protože na ní není uvedené jméno kupujícího.
  2. Druhou možností je podání návrhu o vyškrtnutí věci ze soupisu. Tento návrh je třeba podat přímo exekutorovi, a to ve lhůtě do 30 dnů od zabavení. Navíc je opět třeba nějakým dokladem dokázat, komu věc skutečně patří.
  3. V případě, že ani po těchto pokusech vám exekutor nehodlá věc vrátit zpět, můžete vyzkoušet podat vylučovací/excindační žalobu u soudu. Zde máte opět lhůtu 30 dnů od doručení rozhodnutí exekutora, který vaši předchozí žádost zamítnul.

Je důležité dbát na to, aby vaše žaloba obsahovala všechny důležité náležitosti. Které? 

  • Musíte prokázat, že danou věc máte ve svém vlastnictví.
  • Je nutné uvést, kterého exekučního řízení se předmět týká – připište spisovou značku.
  • Je potřeba napsat, o které konkrétní věci se jedná. Tímto způsobem předejdete tomu, aby se věci, které jsou předmětem žaloby prodaly. Prodej může nastat teprve po rozhodnutí soudu.

Co nemůže exekutor zabavit?

Co může a nemůže exekutor zabavit se řídí exekučním řádem. Existují věci, na jejichž zabavení exekutor nemá právo. Patří mezi ně toto:

  • Věci, které jsou nezbytně nutné pro uspokojení hmotných potřeb dlužníka, jeho rodiny nebo k plnění pracovních úkolů.
  • Věci, jejichž prodej by odporoval morálním pravidlům.

 

Pro lepší přehled uvádíme konkrétní příklady věcí, které exekutor nesmí zabavit:

  • běžné oblečení
  • základní vybavení domácnosti – lednička, sporák, pračka, postel, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nádobí, palivo a ložní prádlo
  • snubní prsteny, svatební šaty, diplomy, medaile, předměty opatřené osobním věnováním a jiné věci podobného rázu
  • zdravotnické vybavení a potřeby, které dlužník potřebuje využívat – hole, invalidní vozík atd.
  • potřeby pro studium nebo výkon povolání – notebook, učebnice, fotoaparát, hudební nástroj a další
  • peněžní hotovost, která nepřekračuje dvojnásobek životního minima
  • náboženská nebo studijní literatura
  • hračky pro děti
  • osobní fotografie
  • domácí mazlíčky

 

Pozor!

I když má dlužník trvalé bydliště na jiné adrese, než se vyskytuje – tedy s vámi, neznamená to, že k vám exekutor nemůže přijít. Právo exekutorovi povoluje návštěvu kdekoliv, kde by se mohly nacházet dlužníkovy věci. Buďte na tuto situaci připraveni. Pokud sdílíte s dlužníkem domácnost, uchovávejte si doklady k vašim věcem.

Přítomnosti exekutora ve vaši domácnosti jsme se podrobně věnovali v článku Co dělat při návštěvě exekutora. Pokud vás něco podobného může potkat, určitě se seznamte se svými právy a možnostmi obrany.

Sdílet článek

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mohlo by vám také pomoci

Uncategorized @cs

Exekuce a koronavirus

Od dubna roku 2020 trvá pandemie koronaviru, která významně zasáhla do života nás všech. Mimo zdravotní rizika přinesla také výrazné ekonomické ztráty. Množství lidí přišlo

Uncategorized @cs

Exekuce na plat

Do finanční tísně se člověk může dostat velmi snadno a rychle. Stačí k tomu přecenit své finanční možnosti a vzít si půjčku, kterou nejste schopni